در میان انواع حبوبات، نخود خواص بیشتری دارد ولی اغلب به دلیل نفاخ بودن آن کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. از این حبوبات در طبخ غذاهای مختلف همچون انواع آش های ایرانی به ویژه آش رشته و نیز غذاهای عربی معروف نظیر هوموس، فلافل، بابا غنوش و … استفاده می شود. ولی علی رغم پخت به شیوه های مختلف، همچنان نخود نفاخ است؛ حتی در آش که زمان طبخ بیشتر است. لیکن سویق نخود به دلیل فرایند خاص تولید سویق، به هیچ عنوان نفاخ نیست و به راحتی می توان از آن استفاده کرد.
همچنین از نخود در صنایع غذایی و برای تولید انواع سالاد، سس و حتی نان استفاده می شود و این گیاه پر فیبر جای خود را در سبد غذایی خانواده ها باز کرده است؛ اما سویق نخود با وجود خواص و فواید بیشمار کمتر شناخته شده است.
?
برخی از مهمترین خواص سویق نخود عبارست از: تقویت عمومی بدن و تاثیر شگرف در عضله سازی که از این نظر به عنوان مکمل غذایی طبیعی برای ورزشکاران می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین سویق نخود در درمان بیماری های استخوانی، ضعف مفاصل، کمر درد (سستی و درد کمر و حتی دیسک کمر) و درد ستون فقرات بسیار مفید است.
تفاوت سویق نخود و آرد نخودچی
برای درک تفاوت آرد نخودچی و سویق نخود و البته خواص هرکدام باید به تفاوت روش تولید آن ها رجوع نمود. همگی می دانیم که در فرآیند پخت مواد در آب، بخش عمده خواص به آب منتقل شده و ارزش غذایی عصاره بعضا بیش از خود ماده اولیه است.
با این مقدمه می رویم سراغ شیوه طبخ آرد نخودچی؛ برای تهیه آرد نخودچی ابتدا نخود را چند بارخیس می کنند یا می پزند و آب آن را دور می ریزند تا محصول نهایی نفاخ نباشد. بعد از اینکه نخودها کاملا نرم شدند، آنها را تفت داده و در نهایت، آسیاب می کنند. بدین ترتیب ارزش غذایی نخود عمدتا از دست رفته و در حقیقت دور ریخته می شود.
درحالی که در روش تهیه سویق نخود، ابتدا نخودها را تمیز
کرده و پس از شستن و آسیاب نمودن، آرد یا پودر نخود را با لحاظ ظرائف لازم و روی حرارت مستقیم، تفت می دهند؛ به گونه ای که کاملا پخته شود. در این فرآیند ضمن اینکه هیچ خاصیتی از آن از بین نمی رود، بسیاری از مزایای تفت دادن مثل آزاد شدن قندها و از بین رفتن نفخ نخود هم به آرد نخود اضافه می شود.
این مقایسه در مورد گندمک با سویق گندم و بقیه غلات و حبوبات نیز مصداق دارد.