برنج یکی از غذاهای محبوب و مرسوم بین خانواده های ایرانی است و برای بسیاری برنج جزء غذای اصلی و حذف نشدنی از سفره است. برنج خواص کم نظیری دارد، اما بخش قابل توجهی از خاصیت آن در جریان فرآوری و تولید از دست می رود. دانه برنج در پوسته یا غلافی به نام شلتوک (یا چلتوک) قرار دارد که در حقیقت همان سبوس برنج است. در جریان برنج کوبی، برنج از این پوسته جدا می شود. شلتوک یا سبوس منبع غنی ویتامین های خانواده B همچون B2، B1 و B3 است.
در فرایند تولید سویق برنج از برنج مرغوب ایرانی و سبوس آن استفاده می شود، از این رو می توان این سبوس را ب کامپلکس طبیعی دانست.?
?
برای سویق برنج خواص پرشماری ذکر شده است. این معجون چاق کننده و در عین حال تمیز کننده روده است، همچنین در کنترل قند و بیماری های قلبی عروقی مفید است. تقویت حافظه و تقویت استخوان از دیگر فواید آن است؛ و… آنچنان که از گذشته در میان مردم رواج داشته، سبوس و خصوصا سویق برنج برای تقویت و جلوگیری از ریزش مو و نیز به منظور زیبایی پوست معرفی شده است.
نکته قابل تامل در اینجاست که بسیاری از خواص معرفی شده درباره برنج، در حقیقت متعلق به سبوس برنج است و در فرایند تولید سویق است که این خصایص و فواید مجال بروز پیدا می کند.